PRINCIPALELE BENEFICII ALE ASOCIERII IN COOPERATIVA:
- Optimizarea costurilor de productie si eficientizarea in comun a activitatilor agricole prin degrevarea catre cooperativa a achizitiilor de inputuri si comercializarii productiei.
- Cresterea gradului de adaptare a ofertei de produse agricole in plan cantitativ,calitativ si sortimental la cerintele consumatorilor;
- Realizarea de investitii in comun prin care sa se adauge valoare productiei agricole primare si sa se echilibreze veniturile pe lantul agro-alimentar.
- Rentabilizarea afacerii pe termen mediu si lung, capitalizarea fermierilor si a cooperativelor prin generarea de valoare adaugata din punct de vedere economic pentru membrii lor si care, in plus, sa desfasoare o activitate economica relevanta, sa reziste pe piata si sa se dezvolte durabil.
- Cresterea capacitatii de a face fata riscurilor volatilitatii pietelor in comparatie cu desfasurarea activitatilor de valorificare in mod individual de catre fiecare producator.
- Furnizarea de servicii si informatii de specialitate membrilor care ar fi mult prea costisitoare daca ar fi obtinute in mod individual.
- Facilitati fiscale pentru membrii cooperatori.
- Scutirea membrilor participanți la plata impozitului pe venit, când aceștia valorifică producția agricolă printr-o cooperativă.
- Se acordă scutire la impozitul pe venitul din arendă pentru acei membri ai cooperativei când dau terenurile în arendă la cooperativă;
- Se acordă o scutire la plata impozitului pe clădiri și terenuri pentru membrii cooperatori ce obțin o producție agricolă valorificată prin cooperativa agricolă.
- Facilitati de implementare si accesare de fonduri europene.